27 Nëntor 2020

BB shpreh gatishmëri për ta ndihmuar Ministrinë e Bujqësisë

Prishtinë, 5 mars - Delagacioni i Bankës Botërore i prirë nga Cora Shaw dhe Andrew Mitchel qëndruan sot për vizitë pune në Ministrinë e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural, ku janë  pritur nga ministri Idriz Vehapi me bashkëpunëtorët.

Idriz Vehapi, ministër i Ministrisë së Bujqësisë, Pylltarisë dhe  Zhvillimit Rural tha se  komponentat e juaja të paraqitura me kritere, për të qenë përfitues në projektet për bujqësi, përputhen plotësisht me Planin Strategjik të Zhvillimit Rural Bujqësor (2009-2013) dhe kjo është një bazë e mirë për të  bërë hartimin e projekteve me shkallë të prioriteteve, me qëllim të implementimin më të shpejt të tyre. Ai më pas ka shpalosur disa nga prioritetet kryesore të projekteve që janë paraparë të realizohen  gjatë periudhës vijuese, duke filluar nga shërbimet këshillimore e deri te industria e agropërpunimit.

Në vazhdim ministri Vehapi  delegacionin e Bankës Botërore e ka njohur edhe për  projektet kapitale, siç është  rehabilitimi i sistemit të ujitjes, konsolidimi i tokave bujqësore, përmirësimi dhe kontrolli i cilësisë së ushqimit etj.  Ai më pas ka folur edhe për aktivitete të tjera konkrete që MBPZHR po e bënë në mbështetje direkte të fermerëve me ndarjen e subvencioneve dhe granteve në gjithsej njëmbëdhjetë skema mbështetëse të fermerëve tanë. 

Cora Shaw pasi ka elaboruar në hollësi mundësitë e përfitimeve nga Banka Botërore për mbështetje konkretisht të projekteve  bujqësore në ata sektorë që vlerësohen me shkallë më të lartë të prioritetit, ajo më pas ka paraqitur edhe kushtet shumë të volitshme që Banka Botërore jep për bujqësinë kosovare, qoftë në formë grantesh apo me kredi.

Kreditë e Bankës Botërore për zhvillimin e bujqësisë janë shumë të  favorshme, sepse ato janë me një afat të kthimit prej 40 vjetësh, e me grejs periudhë  10 vjeçare dhe pa kamatë. Por, për investimet që BB do të bëjë në projektet e caktuara, nga shuma e përgjithshme e mjeteve të ndara për këto qëllime, 55% e mjeteve do te jepen ne formë të kredisë, me kushte siç u theksuan më lartë, kurse 45% e mjeteve tjera do të mbesin në formë grantesh, pa kthim.

Ministri Idriz Vehapi dhe përfaqësuesit e Bankës Botërore janë dakorduar që  në afat sa më të shkurtër të vazhdohet me punë konkrete në hartimin e projekteve që janë me prioritet më të madh, në mënyrë që të kryhen të gjitha procedurat   për t’i zënë afatet e parapara për aplikim në BB.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 Nëntor 2020

- Komisioni për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit shqyrton shkresën nga Malcolm Simmons, ish kryetar i Asamblese së Gjyqtarëve të EULEX-it, përfaqësuar sipas autorizimit nga dr. Artan Qerkini, avokat. (Ndertesa e Kuvendit, salla N302, ora 9:30)

- Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare. (Ndërtesa e Kuvendit, ora 10:00)

- Instituti për Politika Zhvillimore mban konferencë për media me temë “Promovimi i efiçiencës së energjisë dhe burimeve të ripërtëritshme në Kosovë”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Ministri i Infrastrukturës, Arban Abrashi, merr pjesë në nisjen e asfaltimit të zgjerimit të llotit të 4 të rrugës Podujevë - Prishtinë, gjegjësisht në fshatin Llugë. (Rruga Podujevë - Prishtinë, fshati Llugë, ora 11:00)

- Kryeministri Avdullah Hoti merr pjesë në shënimin e Ditës së Forcës së Sigurisë së Kosovës. (Kazerma Adem Jashari në Prishtinë, ora 12:00)

- Ministria e Mbrojtjes organizon ceremoninë e shënimit të Ditës së Forcës. (Ambientet e kazermës “Adem Jashari” në Prishtinë, ora 12:00)

- Aleanca Kosovare e Bizneseve  Kryeministri Avdullah Hoti do e përcjellin realizimin e eksportit të produkteve kosovare në Serbi e që lidhet me marrveshëjen në Shtëpinë e Bardhë në Washington për bashkëpunim ekonomik Kosovë - Serbi e cila pason me një marrëveshje mes dy operatorëve ekonomik. (Objekti i Agrokosova Holiding në zona industriale - Shirokë, Suharekë, ora 14:00)

- Kryeministri Avdullah Hoti në kuadër të Javës së Biznesit Kosovar 2020, viziton Verarinë ‘’Agro Kosova Holding ’’ në Suharekë. (Veraria ‘’Agro Kosova Holding ’’, Suharekë, ora 14:00)

 

- Partia Demokratike e Kosovës, Dega në Podujevë, bën sot përmbylljen e fushatës zgjedhore përmes një konference për media. (Restorant “Artela”, ora 14:00)