03 Dhjetor 2020

KE propozon formimin e një autoritit për të luftuar pastrimin e parave

Bruksel, 7 maj - Komisioni Evropian ka propozuar formimin e një autoriteti të ri për të luftuar pastrimin e parave dhe financimin e terrorizmit.

Zv.kryetari i Komisionit të BE-së, Valdis Dombrovskis, zhvilloi në Bruksel një konferencë për shtyp lidhur me luftën kundër krimit financiar.

Synojmë t‘i japim fund parasë së pistë që infiltrohet në sistemin financiar tha Dombrovskis. "Me një plan veprimi gjithëpërfshirës do të forcojmë edhe më shumë mbrojtjen tonë kundër pastrimit të parasë së pistë dhe luftën kundër financimit të terrorizmit", u shpreh ai.

Ndër të tjera Dombrovskis, deklaroi se "Mund të formojmë një institucion të ri të BE-së në luftën kundër pastrimit të parave".

Pasi ka tërhequr vëmendjen që autorizimi i Autoritetit Bankar Evropian (EBA) në fushën e luftës kundër parasë së pistë është gjithashtu një mundësi, Dombrovskis theksoi se nuk duhet të tregohen të dobët në zbatimin e rregullave financiare brenda unionit.

Po ashtu Dombrovskis, bëri të ditur se kanë parashikuar që të vendosin në zbatim brenda 12 muajve planet për luftën kundër pastrimit të parasë dhe financimin e terrorizmit. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 Dhjetor 2020

- Me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Personave me Aftësi të Kufizuara, Handikos mban konferencën lansuese të Raportit vlerësues mbi qasshmërinë e fëmijëve me aftësi të kufizuara në ndërtesat shkollore të nivelit fillor dhe të mesëm të ulët në Kosovë. (Qendra e Resurseve të Handikos në Veternik, ora 9:30)

- Gjykata Themelore në Ferizaj mban seancën kundër të pandehurit Ibrahim Mustafa Keqpërdorimi i pozitës apo autoritetit zyrtar. (Gjykata Themelore në Ferizaj, ora 9:30)

- Kuvendi i Kosovës mban seancë te veçantë në të cilën do të mbahet debat parlamentar për gjendjen e të drejtave të personave me aftësi të kufizuara në Republikën e Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, ora 10:00)

-  Komisioni për Integrim Evropian shqyrton Projektligjin për rimëkëmbjen ekonomike – COVID-19, me amendamentet e Komisionit funksional nga aspekti i përputhshmërisë me legjislacionin e BE-së. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

-  Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim shqyrton Projektligjin për Rimëkëmbjen Ekonomike - COVID-19, me raport amendamente të Komisionit funksional për Buxhet dhe Transfere. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303 Koha: 10:00  

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen ku shpall rezultatet përfundimtare të jashtëzakoshme për Kryetar të Komunës së Podujevës dhe Mitrovicës së Veriut, të cilat u mbajtën më 29 nëntor 2020. (Ndërtesa e KQZ-së, kati 4, ora 10:00)

- Për nder të Ditës Ndërkombëtarë për Personat me Nevoja të Veçanta, ushtruesja e detyres Presidentja, dr.Vjosa Osmani bashkërisht me ambasadorin Britanik, Nicholas Abbott dhe ministrin e Arsimit, Ramë Likaj  nënshkruajnë panon e zotimit për gjithëpërfshirje. Oborri i Kuvendit të Republikës së Kosovës (hyrja nga sheshi, ora 11:30)

- OJQ EC Ma Ndryshe organizon aktivitetet ndërgjegjësuese që ka qëllim të përcjell porosinë vetëdijësuese për eliminimin e pengesave që janë krijuar për shkak të mungesës së gjithëpërfshirjes. (Parku i Qytet në Prizren, ora 11:00 - Keji përballë xhamisë së “Sinan Pashës”, ora 12:00 - Marash, ora 13:00)