05 Qershor 2020

Universitetet publike kanë rënë nga provimi i transparencës

Prishtinë, 27 shkurt - Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim (ORCA) sot ka publikuar një hulumtim për të gjitha universitetet publike të Kosovës.

 Në një tryezë ku morën pjesë akterë të ndryshëm nga fusha e arsimit të lartë, ORCA ka prezantuar të gjeturat e hulumtimit “Transparenca formale e universiteteve publike – Universitetet në provim”.

ORCA në këtë hulumtim ka grumbulluar të dhëna mbi ekzistencën e 27 dokumenteve nga universitetet publike, të cilat përbëjnë informacionin më bazik rreth funksionimit të tyre. Të dhënat janë grumbulluar nga ueb faqet zyrtare të 7 universiteteve publike të vendit.

Në kuadër të hulumtimit ne kemi arritur ta bëjmë indeksimin e transparencës në kontekstin e shpjeguar dhe kemi arritur që këtë indeksim t’ia përshtatim sistemit të notimit në arsimin e lartë në vendin tonë. Asnjë nga universitetet publike nuk ka marrë notën 10 e as 9.

Universiteti i Prishtinës prinë në listën e rezultateve me notën 8. Ky pasohet nga Universiteti i Pejës, i Mitrovicës dhe ai i Prizrenit me notën 7.

Universiteti i Gjilanit është në kufi të kalueshmërisë me notën 6. Ndërkaq Universiteti i Ferizajt dhe ai i Gjakovës kanë rënë nga provimi.

Nga të gjeturat është kuptuar se në shumicën e universiteteve publike mungojnë rregulloret që kanë të bëjnë me zgjedhjen e stafit akademik dhe për të ardhurat financiare të stafit.

Shqetësim serioz sipas ORCA-s mbetet mospërditësimi, ashtu edhe mungesa e dokumenteve të mëhershme sidomos të vendimeve të Senatit, Këshillit Drejtues dhe të Rektorit.

Në tryezën e organizuar sot ka folur edhe drejtori i Organizatës Çohu, Arton Demhasaj, i cili ka prezantuar disa nga hulumtimet e Çohut për politizimin e universiteteve publike.

Pjesëmarrësit tjerë që kanë përfshirë deputetë nga komisioni parlamentar për arsim, dhe kryetari i Këshillit Shtetëror të Cilësisë, po ashtu kanë shfaqur shqetësimet e tyre për transparencën dhe problemet tjera në këto universitete.

Në tryezë ishin të ftuar përfaqësues nga të gjitha universitetet publike, por vetëm Universiteti i Prishtinës ka pranuar ftesën dhe ka marrë pjesë në diskutim. 
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 5 Qershor 2020

- Pranimi i detyrës nga Ministri i zgjedhur, Selim Selimi. (Ministrinë e Drejtësisë, objekti ish-Rilindja, ora 9:00)

- Fillon pastrimi i deponisë inerte në fshatin Lebane. (Përfundimi i autostrades në anën e djathtë, ora 10:00)

- Mahet mbledhja e komisionit për Mbikëqyrjen e Financave në të cilën do të behët shqyrtimi i raportit të auditimit për Pasqyrat vjetore financiare të Ministrisë së Drejtësisë. (Ndertesa e Kuvendit, salla  N302, ora 10:00)

- Në kuadër të fushatës "Ta Pastrojmë Kosovën", Komuna e Prizrenit do t'i bashkëngjitet fushatës globale "Dita e Pastrimit të Botës 2020”, për të promovuar rëndësinë e kujdesit ndaj mjedisit, duke marrë për bazë faktin se ky aktivitet do të promovohet në nivel global. (Brigjet e liqenit të Vërmicës, ora 10:30)

- Për Ditën Botërore të Mjedisit, Instituti për Politika Zhvillimore organizon panelin e diskutimit me titull “Tani është koha për natyrën!”. (Hotel Sirius, ora 11:00)

- Kryetari i degës së PDK-së në Prizren Shaqir Totaj, do të mban një konferencë për Media. (Zyret e degës në Prizren, ora 11:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi, pranon detyrën. (Ndërtesa e Ministrisë se Ekonomisë dhe Ambientit, ish-objekti i MZHE-së, ora 13:00)

- Ekipa qëndrore e “Ta Pastrojmë Kosovën” së bashku me vullnetarët fillon aktivitetet në Komunën e Suharekës, ku do të ketë aksion pastrimi dhe mbjellje, në bashkëpunim me komunën e Suharekës. (Suharekë, ora 14:30)