18 Janar 2019

SBASHK: Blerim Syla e Ndue Kalaj telallë te Ministrit Hamza

Prishtinë, 5 qershor - Sindikata e Bashkuar e Arsimit, Shkencës dhe Kulturës e Kosovës (SBASHK) ka deklaruar se e ka dituar se Ministri Hamza do të dalë kundër Ligjit për statusin e punëtorëve të arsimit shqip të Republikës së Kosovës për vitet e 90-ta , jo për ato që po i thotë tani kudo që po i krijohet mundësia, por më shumë për arsye se  SBASHK-u  nuk pranoi  kërkesën e tij që të ndërpritej greva njëditore e 12 marsit dhe veprimet tjera sindikale. 

Ministri Hamza sipas SBASHK e nisi kështu kundërshtimin ndaj këtij ligji dhe tani nuk e lë inati ta ndryshojë qëndrimin e tij, por SBASHK-un më shumë  se  veprimet e këtij ministri, i ka habitur paraqitja e dy udhëheqësve sindikalë, të cilat duke fshehur mospunën e tyre para anëtarësisë, nuk po lënë gurë pa rrotulluar kundër këtij projektligji, i cili u votua  pas leximit të parë nga shumica e deputetëve shqiptarë dhe SBASHK-u është i sigurt se këta deputetë në shenjë respekti për sakrificën sublime për punëtorëve të arsimit shqip  në vitet e okupimit  do ta votojnë këtë Projektligj edhe pas leximit të dytë dhe kështu do ta shprehin respektin për ata  pishtarë të dijes , të cilët e mbrojtën dritën kundër errësirës.

SBASHK thekson se Blerim Syla në emër të   Federatës sindikale të shëndetësisë dhe Ndue Kalaj në emër të  sindikatës së administratës publike kanë shkuar edhe më larg kundër këtij Projektligji dhe u kanë dërguar shkresa Qeverisë dhe Deputetëve me  kërcënimin se do të ngritin padi   ndaj tyre në gjykata po u bë ky Projektligj  për  pishtarët të dijes.

SBASHK-u është i sigurt se anëtarët e këtyre dy federatave  nuk mendojnë si Syla e Kalaj sepse ata çmojnë lartë kontributin e mësimdhënësve shqiptarë në vitet e 90-ta kur të përballur me furtunat dhe dhunën e pushtuesit nuk e ndalën mësimin për as edhe një ditë dhe se edhe kur dëboheshin dhunshëm nga objektet shkollore i kthenin shtëpitë në shkolla dhe punonin e lëshonin dokumentacionin me vulën dhe emërtimin Republika e Kosovës.

"Ata që e përjetuan atë kohë të okupimit të rëndë e dinë se kush  e sa u angazhua dhe faktet dhe vetë historia flet se ishte arsimi ai që, jo vetëm i tha jo Serbisë, por edhe vazhdoi me përkushtimin dhe me punën duke mbajtur gjallë shkëndijat e dijes dhe ëndrrën për shtetësinë e Kosovës."

"Kjo qëndresë e punëtorëve të arsimit ka mbetur e gjallë në kujtesën e popullit dhe prandaj individët nuk mund ta mohojnë sakrificën sublime të punëtorëve të arsimit në ato vite", thekson SBASHK.

SBASHK ju kujton Kolegëve Syla e Kalaj se sindikatat virtyt e kanë solidaritetin  dhe i gëzohen arritjeve të cilës do sindikatë.

Aq më shumë sipas SBASHK ata është dashur të shprehin këtë solidaritet sepse është SBASHK-u që me angazhime të mëdha e veprime sindikale, edhe pse e mbetur vetëm në këtë angazhim,   arriti të fitojë të drejtën për 0.5 % për çdo vit shërbimi dhe  frytet e kësaj arritje i  shijuan edhe të gjithë të punësuarit në sektorin publik pa bërë ndonjë angazhim të veçantë për këtë.

"Kujtojmë se kryetari Syla i shëndetësisë ka kohë që është angazhuar edhe kundër Ligjit  për sigurimet shëndetësore, ligj të cilin janë duke e pritur që sa kohë gjithë të punësuarit në Kosovë."

"Syla e   Kalaj për të fituar simpatinë e Ministrit  Hamza janë bërë pjesë e zyrës së tij për informim  dhe i janë bashkuar kundërshtimeve të tij pa as edhe një argument kundër Projektligjit për vitet e 90-ta. "

"Syla e Kalaj kanë shënuar rastin e parë në botë kur  një sindikatë ngritët dhe mundohet të pengojë angazhimin dhe arritjet  e një  sindikate  tjetër. SBASHK-un në përpjekje për realizimin e kërkesave të anëtarësisë dhe realizimit të Ligjit për punëtorët e arsimit të viteve të 90-ta e kanë mbështetur edhe sindikatat simotra nga Ballkani, Evropa dhe e tërë bota duke u dërguar letra edhe Qeverisë dhe institucioneve  tjera me kërkesën që këto kresa të realizohen dhe me dëshminë se SBASHK-u gëzon mbështetjen e fuqishme të tyre", pohon në fund SBASHK. 
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 janar 2019 - Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit me kryetarët e grupeve parlamentare. (Ndërtesa e Kuvendit, salla  C-301, ora 8:30)

- Kryeministri Ramush Haradinaj pret në takim 120 studentë nga Vjena dhe Venediku nga programi i studimeve  “Europian  Master in Human Rights and Democratisation”. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 9:00 - vetëm pamje)

- Kryetar i Sindikatës së Pavarur të Arsimit të Shqipërisë, Nevruz Kaptelli me bashkëpunëtoret e tij vizitojnë Sindikatën e Bashkuar e Arsimit, Shkencës dhe Kulturës e Kosovës të cilët së bashku me Këshillin Grevistë Qendror do t'i vizitojnë grevistët e shkollës fillore “Dardania”. (Shkolla fillore Dardania, ora 10:00)

- Qendra e Lëvizjes Vetëvendosje! në Prishtinë mban konferencë për media. (Zyrat e Vetëvendosjes, ora 11:00)

- Kryetar i Sindikatës së Pavarur të Arsimit të Shqipërisë, Nevruz Kaptelli me bashkëpunëtoret e tij vizitojnë Sindikatën e Bashkuar e Arsimit, Shkencës dhe Kulturës e Kosovës të cilët së bashku me Këshillin Grevistë Qendror do t'i vizitojnë grevistët çerdhes “Gëzimi Ynë”. (Objekti i çerdhes “Gëzimi Ynë” në Prishtinë, ora 11:00)