19 Korrik 2018

Mësimdhënësve u njihet statusi i viteve të 90-ta

Prishtinë, 11 prill - Projektligji për statusin e punëtorëve të arsimit shqip në Republikën e Kosovës nga viti shkollor 1990-91 deri në vitin 1998-99 është miratuar sot nga Qeveria e Kosovës, duke e përmbyllë kështu premtimin e dhënë nga Kryeministri Ramush Haradinaj për trajtimin e profesorëve që dhanë kontribut në arsimin e Kosovës në këtë periudhë historike, duke ndërtuar sistemin e pavarur arsimorë.

Tani kontribut dhënësit në arsim, të kësaj epoke do të përfitojnë më shumë të ardhura mujore, falë vendimit të sotëm të Qeverisë së Kosovës.

Me këtë rast kryeministri i Republikës së Kosovës, Ramush Haradinaj, kërkoi nga edukatorët, drejtuesit e shkollave dhe nxënësit që të kthehen në shkolla dhe t’i përkushtohen procesit të mësimit dhe rezultateve konkrete në testin e PISA-as.

Bazuar në vendimin e sotëm të Qeverisë, pajisjet për teknologjinë informative do të lirohen nga dogana, si nismë për të siguruar qëndrueshmëri në zhvillimin ekonomik. Ngjashëm, me një vendim tjetër të Qeverisë së Kosovës, janë liruar nga dogana importi i pjesëve rezervë për subjektet e regjistruara si subjekte prodhuese në Administratën Tatimore të Kosovës.

Gjithashtu është iniciuar negocimi i Marrëveshjes mes Qeverisë së Republikës së Kosovës dhe Qeverisë së Republikës së Maltës për shmangien e tatimit të dyfishtë dhe parandalimin e evazionit fiskal dhe tatimit në të hyra dhe kapital.

Një marrëveshje e tillë është miratuar që të nis edhe në mes të Qeverisë së Republikës së Kosovës dhe Qeverisë së Republikës së Lituanisë.

Qeveria i ka dhënë dritën jeshile edhe Koncept dokumentit për parandalimin dhe kontrollin e integruar të ndotjes në Republikën e Kosovës, dokument ky që identifikon problemet dhe sfidat që lidhen me përmirësimin e legjislacionit ekzistues që rregullon procedurën e lejimit të aktiviteteve të caktuara industriale, bazuar në direktivat e BE-së dhe në përpjekje për të përmirësuar ambientin dhe shëndetin.

Po sot, Kabineti Qeveritar ka miratuar vendimin për shpronësimin e pronave për interes publik, prona këto që preken nga ndërtimi i rrugës nacionale Prishtinë-Pejë dhe gjenden në zonën kadastrale Sllatinë e Madhe të komunës së Fushë Kosovës dhe në një pikë tjetër të rendit të ditës Kabineti Qeveritar është informuar për propozimin e mekanizmit punues për Asociacionin e Komunave me shumicë serbe në Kosovë.

Kryeministri ka shtruar nevojën e zbatimit të Ligjit për sponsorizime dha ka informuar kabinetin qeveritar se është duke pritur propozimin e partnerit qeverisës për pozitën e Ministrit të Punëve të Brendshme nga ana e Aleancës Kosova e Re.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 19 Korrik 2018

 - Rektori i Universitetit të Prishtinës “Hasan Prishtina”, prof. dr. Marjan Dema nesër do të vizitojë studentët të cilët do t’i nënshtrohen provimit pranues në Universitetin e Prishtinës. (Kampusi i UP-së, ora 9:00)

- Bëhet nënshkrimi i kontratave dhe shpërndarja e tyre për të rinjtë përfitues të shpalljes së fundit nga ana e Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit, për Edukim Jo-Formal. (Kabineti i ministrit Kujtim Gashi. ora 10:00)

- Mbahet seanca plenare e Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, ora 10:00)

- Ministri i Kulturës, Rinise dhe Sportit, Kujtim Gashi, viziton Parkun Arkeologjik Ulpiana ku do të njoftohet me ecurinë e punimeve që po ndërmerren nga Instituti Arkeologjik. (Parkun Arkeologjik Ulpiana, ora 11:00)

- Kryetari Gjykatës Themelore të Gjilanit, Ramiz Azizi do të mbajë një konferencë për media në të cilën do të prezantohet raporti gjashtë mujor i Gjykatës Themelore të Gjilanit, së bashku me Degët e saja. (Objekti i Gjykatës Themelore të Gjilanit, ora 13:00)

- Kryetari i Odës Ekonomike të Kosovës, Berat Rukiqi viziton kompaninë “Albi Group”. (Albi Mall, Veternik, ora 13:00)  

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim organizon aksionin për avancimet akademike në Universitetin e Prishtinës. (Para Rektoratit, ora 14:00)

- Ministri i Kulturës, Rinise dhe Sportit, Kujtim Gashi, viziton Federatën e Xhudos në Pejë ku në një ceremoni të organizuar do t’u ndajë ceqet xhudisteve Nora Gjakova, Distria Krasniqi dhe Driton Kuka. (Federata e Xhudos në Pejë, ora 14:00)

- Kosova 2.0 organizon një bisedë tëshkurtër me temën “diaspora” për të njohur realitetet komplekse dhe shumë-shtresore të kosovarëve qëjetojnë jashtë shtetit. (Innovation Centre Kosovo, ora 18:00)