10 Korrik 2020

Edukimi për mediet një domosdoshmëri për shoqërinë

Prishtinë, 21 mars - Unioni i Gazetarëve të Kosovës (UGK) ka  organizuar diskutim publik me temën “Nevoja e edukimit për medie” në të cilën ka marrë pjesë gazetarë dhe redaktorë të medieve të ndryshme dhe po ashtu edhe profesoresha e medieve dhe çështje ndërkombëtare, Susan Moeller  e cila njëkohësisht është edhe drejtore e Qendrës Ndërkombëtare për Media dhe Agjenda Publike në Universitetin e Maryland-it në Uashington. Diskutimi është mbajtur në ambientet e Biblotekës Kombëtare dhe Universitare të Kosovës të mërkurën  me ç’rast gazetarët kanë shkëmbyer mendimet dhe kanë diskutuar për temën e edukimit për mediet.

 
Në këtë rast, kryetari i Unionit të Gazetarëve të Kosovës, Muhamet Jahiri ka falënderuar pjesëmarrësit në këtë diskutim publik duke e cilësuar si tejet të nevojshëm edukimin për media, në shoqërinë kosovare.

“Edukimi për mediet është një domosdoshmëri për shoqëritë në përgjithësi e sidomos është e rëndësishme për vendet në tranzicion siç është Kosova. Publiku duhet të jetë i mirë informuar dhe i përgatitur për pranimin dhe analizimin e mesazheve që transmetojnë mediet, pasi që vetëm në këtë mënyrë mediet mundë të kenë feedbackun  për punën e tyre”, tha Jahiri.

 

Ndërkaq, profesoresha Moeller ka theksuar nevojën e edukimit për medie si një formë e re e pjesëmarrjes së audiencës në procesin e komunikimit.

“Edukimi për mediet është i rëndësishëm duke filluar që nga fëmijëria e hershme duke qenë të përgatitur për  reklamat që godasin çdo ditë fëmijët duke tentuar tu shesin produkte të ndryshme. Fëmijët dhe po ashtu të rritur deri në nivelet më të larta të politikës dhe administratës shtetërore duhet të jenë të përgatitur për mendimin kritik ndaj këtyre mesazheve që transmetohen në media”, tha Moeller,  vizita e së cilës në Kosovë është mundësuar nga Ambasada Amerikane në Prishtinë.

 

Nga ky diskutim publik kanë dalë dy rekomandime kryesore për isnititucionet përgjegjëse dhe mediet.

Rekomandimet:

a.       Rekomandojmë Ministrisë së Arsimit Shkencës dhe Teknologjisë që të mundësoj futjen në shkolla të mesme dhe fillore lëndën e “Edukimit për media” si një mundësi që të rinjtë dhe fëmijët dhe të kenë një mendim kritik ndaj formave më të reja të komunikimit medial. Po ashtu rekomandimi bazohet edhe në faktin se vendet anëtarë të Bashkimit Evropian kanë si lëndë e obliguar edukimin për mediet në shkolla fillore dhe të mesme, duke e zhvilluar kështu mendimin kritik ndaj mesazheve mediale.

 

b.      Rekomandojmë që mediet përmes fletëpalosjeve në rastin e gazetave ose përmes emisioneve të veçanta në rastet e televizioneve të bëjnë edukimin e audiencës së tyre për format e punës në mediumet e tyre, në mënyrë që audience të ketë të qartë se në çfarë mënyre janë duke u informuar.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 10 Korrik 2020

- Shoqata e Radio Taxive “Pasagjeri” organizon protestë për shkak të mosplotësimit të kërkesave nga Komuna e Prishtinës. (Nisj nga rrethrrotullimi “Te Fontana” në Ulpianë, ora 10:00)

- Drejtoria e Turizmit dhe Zhvillimit Ekonomik do të bëjë hapjen e Qendrës Artizanale në Prizren, ku do të mbahen pesë kurse të ndryshme si: Djegie ne Dru, Reliev në letër, Rrobaqepje, Punim të Shajakut si dhe Dizajnimi i Veshjeve Moderne. (ish objektin e Megasportit në qendër të Prizrenit, ora 11:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi do të vizitojë Komunën e Gjakovës ku do të takohet me Kryetarin e Komunës së Gjakovës Ardian Gjini. (Komuna e Gjakovës, ora 11:00)

- Vazhdimi i seancës plenare të Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Salla e Kuvendit, ora 11:00)

- Banorët e lagjes “Qendra” protestojnë, të pakënaqur me parkingjet dhe shërbimet komunale. (Rr.“Rexhep Luci”, ora 11:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi dhe Kryetari i Komunës së Gjakovës Ardian Gjini vizitojnë Ndërmarrjen publike ‘’KRU Gjakova’’. (Gjakovë, ora 11:30)

- Komitetit Emergjent të Gjilanit mban konferencë për media pas 27 rasteve të reja pozitive me COVID-19. (Qendra Operative Emergjente, Qendra e Studentëve, ora 11:30)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi dhe Kryetari i Komunës së Gjakovës Ardian Gjini vizitojnë Impiantin e Trajtimit të Ujërave të Ndotura projekt që është duke u realizuar në Komunën e Gjakovës. (Gjakovë, ora 11:50)

- Ministri i Drejtësisë, Selim Selimi mban konferencë për media. (Ministria Drejtësisë, salla 914, ora 12:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi dhe Kryetari i Komunës së Gjakovës Ardian Gjini vizitojnë ndërmarrjen publike Ngrohtorja e Qytetit – ndërtimi i Ngrohtores së re të qytetit Impianti I koogjenerimit me biomasë, projekt që është duke u realizuar në Komunën e Gjakovës. (Gjakovë, ora 12:20)

- Mbahet seanca plenare e Kuvendit të Republikës së Kosovës në të cilën raporton Kryeministri lidhur me menaxhimin e pandemisë COVID-19. (Salla e Kuvendit, ora 16:00)