20 Mars 2018

Si do të dëshiroja ta shoh PDK-në në vitin 2017

Shkruar nga Bahri Bivolaku

Viti 2017 do të jetë vit që do të karakterizohet me së paku tri sfida të mëdha në vend. Do të jetë vit, ku do të qartësohet produkti nga bisedimet në Bruksel dhe pozicioni politiko-partiak karshi këtij produkti, pastaj mundësia e hapjes së perspektivës europiane të vendit dhe qëndrimi rreth këtij pozicioni të ri politik si dhe sfida kryesore, ajo e fillimit të ndërmarrjes së hapave të zhvillimit ekonomik dhe hapjes së vendeve të reja të punës.

 PDK-ja përballë këtyre sfidave si parti lidere në vend ka obligimin dhe përgjegjshmërinë për të sforcuar strukturën organizative e kadrovike për të pasur çasje edhe më të avancuar, veçanërisht në raport me anëtarët dhe simpatizantët e vet. Duhet rritur komunikimi empatik, duke rritur e ngjallur edhe kulturën proaktive të të vepruarit krijues në strukturë.

Sinergjia dhe komunikimi çlirojnë energjitë krijuese individuale dhe sot qytetaria e ndjen këtë si nevojë. Liderët e partisë këtë vit duhet të zbresin shpesh në bashkëbisedimet me anëtarët e partisë së tyre e pse jo edhe me qytetarë, të komunikojnë me ta për këto procese, në mënyrë që kjo qytetari ta ketë ndjenjën e proaktivitetit. Përgjegjësia për besimin e marrë në udhëheqje të nivelit partiak, por dhe institucional qoftë në nivelin lokal a qendror gjithsesi duhet të rritet.

Duhet të përfundoj koha për ata individë që nuk kanë performonacë pozitive karshi mundësisë së ofruar për të dhënë shembullin pozitiv tek të tjerët nga puna e tyre. Duhet liruar nga përfituesit aksidental apo epizodik, të cilët jo vetëm që nuk i sjellin ndonjë të mirë partisë, por irritojnë veprimtarët, pasi të tillët veç përfitimeve për vete dhe rrethin e tyre që fare s’kanë lidhje me subjektin, nuk shohin gjë tjetër.

 Duhet braktisur politikat lokale, ku dikush shfrytëzon pozicionin e marrë nga të qenurit në subjekt për punësime e privilegjime tejmase të familjarëve, nipave, mbesave, djemëve e vajzave të miqëve të dikurshëm, favore të ndryshme dhe po ata të punësuar, pastaj e shajnë e e fyejnë më vonë si partinë, ashtu edhe qeverisjen. Kjo irriton anëtarësinë, andaj këtu edhe duhet kërkuar përgjegjshmëria.

Zgjedhjet lokale po afrohen dhe obligimet gjithsesi rriten dhe Kosova e vitit 2017 vërtetë pret që partia lidere në Kosovë të ofroj kuadro që politikën konkurruese e fillojnë jo me minuse apo hipoteka, jo me lider klasik të udhëheqjes së tejkaluar, i cili ka dëshirën që rreth vetes të ketë servilë të dukshëm e të cilët me këtë servilizëm mbulojnë djallëzinë vepruese të përfitimeve. Është koha për menaxherë të mirë, të cilët zhvillojnë politika të tilla ku e mira shpërndahet racionalisht e jo lider klasik dhe burokrat të zyrave me modele të autoritetit dhe absolutizmit.

Në rrethin nga vij njoh shumë të tillë që në pozitën që janë, janë fryt i këtyre privilegjeve të fituara nga këto lidhje, por as që i takojnë këtij subjekti e ca të tjerë gjersa kanë marrë pozicionin e synuar si fryt nga politika, janë deklaruar si të tillë e me të marrë më nuk e njohin subjektin, nga i cili edhe përfituan. Të tillët harrojnë përgjegjësinë, pasi nuk janë lodhur për të arritur tek caku individual. Shembulli i tyre jo vetëm që nuk sjellë kualitet të ri apo votë të re, por irriton elektoratin e gjertanishëm dhe stabil të ngritur me mund e sakrificë.

Në PDK-në e vitit 2017 do të dëshiroja të ketë sa më shumë politikanë që politikën e ndjejnë sikur punën e kopshtarit të mirë, i cili mbjellë fidanet, ujit, i mbron nga sëmundjet, barishtat e ndryshme, kultivon me devotshmëri dhe në fund korr frytet e dëshiruara. PDK-në e vitit 2017 e shoh si parti edhe më të virtytshme, ku bartësit e funksioneve partiake, qoftë si në qendër a degë marrin përgjegjësitë sipas fisnikërisë së origjinës, fisnikërisë së mendimit e ndjenjave.

 Struktura e mirë politike e gatshme për ballafaqimin me sfidat e vitit 2017 nuk duhet kërkuar tek servilët apo ata që fitojnë postet me hipokrizi apo forma të tjera, por duhet kërkuar tek anëtari shpirtlartë nga dija e fituar e autoriteti i ngritur nga e djeshmja me vizion të qartë për të nesërmen e të pasnesërmen.

PDK-ja e vitit 2017 duhet të mbledhë e strukturoj njerëzit, të cilët nuk e kuptojnë politikën vetëm si aktivitet e propagandë parazgjedhore apo pjesë e luftës për pushtet, t’i mbledhë para vetes njerëzit që politikën e shohin si art të administrimit të përspektivës së gjerë, si art i dijes për të djeshmen dhe të sotmen, e mbase edhe të pasnesërmes.

Udhëheqësit e PDK-së si politikanë të lirisë, besoj ta kenë guximin për ta hequr dhëmballën e prishur

Gjatë realizimit të këtij vizioni gjithsesi do të shfaqen edhe pengesa qoftë në rrafshin nacional apo lokal të organizimit mund të shfaqen pakënaqësi dhe me të cilat nuk e vlen të merresh. Kritika zakonisht shtyn të kritikuarit të kundërsulmojnë me dhe pa arsye dhe me këtë rast marrja me gjera të tilla të rikthen prapa.

Mendoj që anëtarësia dhe qytetarët në vend të kritikave e sharjeve publike presin nga të përzgjedhurit e tyre t’i shohin më shpesh e të bisedojnë me ta, t’u dëgjojnë mendimet e tyre për proceset nëpër të cilat po kalon vendi i tyre. Partia e tillë hap kursin e ri të bërjes së politikës dhe qeverisjes sipas modelit dhe mentalitetit evropian. Politika në thelb të programit të saj synon ta ketë dinjitetin njerëzor si pikënisje, gjersa krijon ambient që kundërshtitë të zhvillohen me dinjitet njerëzor.

Anëtarët e PDK-së, por dhe qytetarët e krejt vendit kanë shprehur shenjat se po fillojnë të ngopen me politikën e sotme që ende bazën e diskutimeve e ka tek e kaluara. Ata kanë filluar të vënë në dyshim kontributin e politikës në zhvillimin e vendit pikërisht nga mungesa e dëgjimit të tyre dhe qartësia e vendosjes së kufirit se ku mbaron politika e fillon diçka tjetër.

Veseli dhe të tjerët si liderë pragmatist politik e kanë mundësinë për të bërë kapërcimin kualitativ politik e qeverisës në Kosovë me promovimin e kursit të ri politik, duke i dhënë gjallërinë dhe kreativitetin e saj për t’u zhvilluar nga diskutimet mes përdorimit racional të kapitalit që ka vendi dhe nevojave të qytetarëve. PDK-ja duhet ta ketë guximin ta heq dhëmballën e prishur sipas modelit të kësaj anekdote: “Ankohet njëri për dhëmballë. A fort po të dhemb a?-e pyet shoku. Mjaft shumë, më mbyti-ia kthen ai. Me qenë e imja, kisha me hjek-i thotë shoku. Edhe unë kisha me hjek, me qenë e jotja-i tha ai”.

Dikush duhet të filloj me heqjen e dhëmballës e këtë e bënë lideri I paisur me vyrtytin e guximit, para se dhëmballa e prishur të shpërndahet tek dhëmbët tjerë. Tek politikanët e lirisë shoh guximin si virtyt për ta bërë këtë hap. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 20 Mars 2018

- Kryetari i Komunes, Lutfi Haziri do të organizojë pritje për përfaqesuesin më të lartë politik, të Misionit Diplomatik të Japonisë në Kosovë. (Ndërtesa e Komunës së Gjilanit, ora 9:00)

- Shefi i Njësisë për Kosovën në Drejtorinë e Përgjithshme për Fqinjësi dhe Negociata të Zgjerimit të BE-se, në Komisionin Evropian, David Cullen do të vizitojë Kosovën ku do të marrë pjesë në punëtorin për Programin e BE-së për konkurrueshmëri të ndërmarrjeve dhe NVM-ve. (Hotel Afa, ora 9:30)

- Lansohet Fondacioni Jahjaga ku si qëllim ka të sjellë një qasje të re në angazhimin dhe përfaqësimin efikas dhe domethënës të grupeve të margjinalizuara, me theks të veçantë të grave dhe të rinjve në Kosovë. (Hotel Emerald, ora 9:30)

- Ministria e Zhvillimit Ekonomik në bashkëpunimme USAID-in organizojnë Forumin e Tretë të Nivelit të Lartë për Energji “Investimet në Infrastrukturën e Energjisë”. (Hotel Swis Diamond, ora 9:30)

- Kryeministri Ramush Haradinaj merr pjesë në Forumin e Tretë të Nivelit të Lartë për Energji “Investimet në Infrastrukturën e Energjisë”, organizuar nga Ministria e Zhvillimit Ekonomik në bashkëpunim me USAID-in. (Swiss Diamond, ora 9:30)

- Instituti Demokraci për Zhvillim organizon lansimin e punimit “Gjendja e vullnetarizmit në Kosovë: Sfidat dhe perspektivat”. (Dit’ e Nat’, ora 10:00)

- Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizon një tryezë diskutimi lidhur me Ligjin e ri për Sponsorizimet, me qëllim të diskutimit të të gjitha aspekteve të tij të cilat mbesin të panjohura për bizneset dhe për publikun. (Qendra e Konferencave Orion, ora 10:00)

- Në kuadër të Javës së Gruas diskutohet "Përpjekja e përbashkët: Obligimi qytetar dhe i qeverisë në parandalimin e ekstremizmit të dhunshëm". (Hotel Emerald, ora 10:00)

- Ambasadori i Japonisë në Austri përgjegjës për Kosovën Kiyoshi Koinuma dhe Sekretari i parë pranë kësaj Ambasade Mitsunori Ogasawar vizitojn Odën Ekonomike të Kosovës ku do të priten nga Kryetari Safet Gërxhaliu. (Objekti i Odës Ekonomike, ora 10:20)

- Ministri i  Ministrisë së Administrimit të Pushtetit Lokal, Ivan Todosijevic do të vizitoj komunën e Novo Bërdës dhe me këtë rast do të takoj dhe të nënshkruaj marrëveshjen e mirëkuptimit me Kryetarin, Svetislav Ivanovic. (Komuna e Novo Bërdës, ora 11:00)

- Instituti Demokratik i Kosovës organizon konferencën për media në të cilën do të paraqitet një vlerësim rreth punës së deritashme të legjislaturës së gjashtë të Kuvendit të Kosovës. (Zyrat e KDI-së, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Arsim, Shkencë, Teknologji, Kulturë, Rini, Sporte, Inovacion dhe Ndërmarrësi në të cilën do të behët shqyrtimi i Projektligjit për Inspektoratin e Arsimit në Republikën e Kosovës dhe shqyrtimi i Projektligjit për Inovacion Shkencor dhe Transfer të Dijes dhe Teknologjisë(Ndërtesa e Kuvendit, salla N 303, ora 11:00)

- Kryetari Shpend Ahmeti mban konferencë për media bashkë me Nënkryetarin e Komunës së Konyas, Ziya Yalçinkaya. (Objekti i Komunës se Prishtinës, ora 11:30)

- Ministri i  Ministrisë së Administrimit të Pushtetit Lokal, Ivan Todosijevic do të vizitoj fshatin Prekovc të komunës së Novo Bërdës. (Fshati Prekovc, ora 11:40)

- Ministri i  Ministrisë së Administrimit të Pushtetit Lokal, Ivan Todosijevic manastirin Draganac të komunës së Novo Bërdës ku me pas do të jap edhe një deklarat për media. (Manastirin Draganac, ora 12:30)

- Zyra e BE-së në Kosovë dhe Ministria e Integrimit Evropian organizojnë prezantimin e Projektit të Binjakëzimit “Mbështetja e institucioneve të Kosovës në zbatimin e MSA-së”. (Hotel Sirius, ora 13:00)

- Ambasadori Delawie do të jetë folësi kryesor në panelin “Korrupsioni si Kërcënim ndaj Demokracisë” që do të mbahet në ditën e dytë të aktivitetit vjetor “Java e Grave”. (Hoteli Emerald, ora 13:00)

- Lansimi i Raporti i monitorimit për Kosovën për administratën publike, SIGMA 2017. (Hotel International Prishtinë, ora 14:00)

- Ambasadori kanadez Daniel Maksymiuk viziton Qendrën për Shëndetin e Gruas ‘Klasat për Nëna’. (Qendrën Klinike Universitare të Kosovës, ora 14:00)

- Me rastin e ceremonisë së dhurimit dhe nënshkrimit të dokumenteve për pranim-dorëzim të një sërë përfitimesh dhuruar Prokurorisë Themelore të Gjilanit, përfshirë këtu pajisje për video konferenca, arkivë, dublikues DVD-sh dhe pajisje përkthimi, Drejtoresha e Zyrës për Europë dhe Azi pranë Byrosë për Çështje Ndërkombëtare të Narkotikëve dhe Zbatimit të Ligjit të Departamentit të Shtetit, Erin Sawyer. (Prokuroria Themelore në Gjilan, ora 14:30)

- Zëvendësja e Ndihmës Administratorit për Europë dhe Euroazi pranë USAID-it, Gretchen Birkle, do të flasë me rastin e hapjes së punëtorisë kreative “makerspace” në shkollën e mesme Xhevdet Doda. (Shkolla e mesme Xhedet Doda, ora 15:00)

- Kuvendi i Republikës së Kosovës mban seancën e jashtëzakonshme në të cilën do të bëj shqyrtimin e Projektligjit për ratifikimin e Marrëveshjes për Kufirin Shtetëror në mes të Republikës së Kosovës dhe Malit të Zi. (Ndërtesa e Kuvendit, ora 16:00)

- Fondacioni Kosovar Trashëgimia Kulturore pa Kufij, CHwB Kosova organizon debatin publik me temë "Hapësirat e braktisura të Kosovës". (Parku arkeologjik - Lapidariumi i Muzeut të Kosovës,  ora 18:00)