10 Dhjetor 2019

ZRRE lejon KEK-un të investojë 95 milionë euro në “Kosova A”

Prishtinë, 3 prill - Korporata Energjetike e Kosovës (KEK) do t’i investojë rreth 95 milionë euro në termocentralin “Kosova A”, në katër vjetët e ardhshëm. Këto investime do të bëhen në tri blloqet e këtij termocentrali, që aktualisht janë në funksion.

Ky termocentral, sipas zotimeve të Qeverisë së Kosovës dhe obligimeve ligjore të shtetit, duhet të ndalet së funksionuari deri në fund të vitit 2017.

Këto investime që duhet të bëhen në këtë termocentral, sipas KEK-ut, janë të domosdoshme për funksionim. KEK-u në shqyrtimin e shtatëtarifor ka kërkuar që deri në fund të vitit 2016 t’i investojë 105 milionë e 557 mijë euro në termocentralin “Kosova A”.

Kurse Zyra e Rregullatorit të Energjisë nuk ia ka miratuar këtë kërkesë, duke e zbritur vlerën e investimeve kapitale në 94 milionë e 918 mijë euro. Kalkulimi i këtyre shifrave është bërë në bazë të vlerësimeve të KEK-ut për secilin projekt, shkruan Koha Ditore.

Por, duhet kujtuar se shpesh KEK-u pranon oferta më të larta, apo edhe më të ulëta për një projekt se vlerën e mjeteve që planifikon për të. Prandaj, këto shifra mund të jenë më të ulëta, apo edhe më të larta në varësi që KEK-u merr ofertat nga operatorët privatë për çdo projekt. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 10 dhjetor 2019 - Ambasada e Francës në Kosovë, në bashkëpunim me OJQ-në Grupi kosovar për  Avokim, organizon një konferencë me fokus dhunën në baza gjinore, kundër grave nga pakicat rome, ashkali dhe egjiptiane. (Aleanca Franceze në Prishtinë, ora 9:30)

- Open Data Kosovo së bashku me Zyrën e Bashkimit Evropian organizon sesionin me titull "Si mund teknologjia të promovoj qeverisje të mirë të institucioneve publike". (Shtëpia e Europes, ora 9:30)

- Ambasadori i Shteteve te Bashkuara të Amerikës, Philip S. Kosnett, do të flasë në hapjen e Konferencës mbi Dezinformimin. (Hoteli Emerald, ora 10:00)

- Këshillit Prokurorial do të bën lansimin e ndërlidhjes së sistemeve elektronike të Prokurorit të Shtetit, prokurorive dhe Policisë së Kosovës. (Salla e takimeve te Këshillit Prokurorial, ora 10:00)

- Koalicioni i OJQ-ve për Javën Kundër Korrupsion organizon tryezë diskutimi lidhur me transparencen në financimin dhe në procesin e auditimit të partive politike, si qëndron Kosova në këtë aspekt?. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Me rastin e shënimit të Ditës Ndërkombëtare të të Drejtave të Njeriut, Avokati i Popullit do të publikoj udhërrëfyesin elektronik për të drejtat e njeriut. (Bibloteka Kombëtare, ora 10:00)

- Sindikata e Zjarrfikësve të Kosovës organizon konferencë për shtyp lidhur me situaten e krijuar dhe problemet qe ballafaqohet ky shërbim Emergjent, si dhe situata e krijuar e pa kjart dhe konfuze qe pritet ta percjell edhe ne vitin qe vjenë. (Lokalet e BSPK-es, ora 11-të) 

- Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, do të bëjë homazhe në  Kompleksin Përkujtimor në Reçak. (Kompleksi Përkujtimor në Reçak, ora 11:30)

- Avokati i Popullit në bashkëpunim me shoqërinë civile në Kosovë për nder të shënimit të të Ditës Ndërkombëtare për të Drejtat e Njeriut organizon marshin me moton “Çohu për të Drejtat e Njeriut”. (Sheshi “Skënderbeu”, ora 12:00)

- Ministri i Punëve të Jashtme i Republikës së Kosovës, Behgjet Pacolli do të mbajë konference për media. (Ministria e Punëve të Jashtme, ora 14:00)

- Ministria e Infrastrukturës dhe Transportit nënshkruan kontratat e para në kuadër të projektit “Ndërtimi i rrugëve rajonale të Kosovës”, i financuar nga Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim. (Kabineti i Ministrit te Infrastrukturës dhe Transportit, ora 14:00)

- Koalicioni i OJQ-ve për Javën Kundër Korrupsion organizon tryezë diskutimi lidhur me amnistinë e korrupsinit të profilit të lartë - "sinjalizimet e padegjuara të korrupsionit nga drejtesia'. (Hotel Sirius, ora 14:00)

- Muzeu i Kosovës organizon hapjen e ekspozitës "Gjenocidi XX, ta kujtojmë të kaluarën, ta ndërtojmë të ardhmen" me autor Enver Hoxha. (Muzeu i Kosovës, ora 16:00)