20 Nëntor 2019

Kusari Lila vlerësoi trajnimin e ndërmarrësve nga Kosova në SHBA

Massachusetts., 7 mars - Zëvendëskryeministrja dhe Ministrja e Tregtisë dhe Industrisë është duke qëndruar në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ku po mban një mori takimesh. Gjatë qëndrimit dy ditor në shtetin New Hampshire, zv.kryeministrja Kusari-Lila mori pjesë në disa aktivitete, që kanë për qëllim ngritjen e kapaciteteve të ndërmarrësisë dhe promovimin e investimeve në Kosovë.

Ajo u takua me përfaqësues të Universitetit të Dartmouth-it dhe mori pjesë në panelin vlerësues të ideve të prezantuara nga 5 ndërmarrësit e rinj nga Kosova të cilët kanë studiuar për 9 javë në SHBA me financim të Ministrisë së Tregtisë dhe Industrisë dhe ndihmë të Universitetit të Dartmouthit.

Ndërmarrësit e rinj me sukses e kanë kompletuar programin e tyre duke i zhvilluar idetë  e tyre të biznesit si dhe duke vizituar qendra inovative dhe inkubatorë të bizneseve në NewHampshire dhe Massachusetts.

Të gjithë këta të rinj do të kthehen në Kosovë, ku do të vendosen në Qendrën Inovative të Gjakovës, që është financim i Ministrisë së Tregtisë dhe Industrisë. Ky inkubator biznesi ka për qëllim promovimin e ndërmarrësish, si dhe vetëpunësimin në Gjakovë.

Në ditën e dytë, zv.kryeministrja Kusari-Lila u takua me Këshillin për Zhvillim Ekonomik të shtetit të New Hampshire, ku anëtarët e këtij këshilli dëgjuan prezantimet e 5 ndërmarrësve të rinj në planin për zhvillimin e Qendrës Inovative të Gjakovës.

Me pas, Kusari-Lila u takua me guvernatoren e New Hampshire, MargaretHussein, me ç ‘rast u informuan rreth aktivitetet për zhvillim ekonomik që ky shtet është duke i ndërmarrë për të tërhequr investime si dhe për të promovuar ndërmarrësinë.

Zëvendëskryeministrja Mimoza Kusari – Lila do të vazhdojë vizitën e saj në Denver të Colorados ku do të mbajë takime individuale me disa kompani të interesuara në projektin e Brezovicës.

Gjatë këtyre takimeve do të prezantohen procedurat për këtë projekt  dhe potencialin që ka ky resor në të ardhmen.


 

Kalendari

Ngjarjet e datës 20 nëntor 2019

- Ambasada e Finlandës, UBT dhe UNDP organizojnë bashkërisht konferencën “Towards Small Scale Innovative Ecosystems in Kosovo”. (Kampusi Inovativ i UBT-së në Lipjan, ora 9:00)

- Kryeministri në detyrë, Ramush Haradinaj, merr pjesë në konferencën “Small-Scale Innovative Ecosystems in Kosovo”, organizuar nga ambasada e Finlandës në Prishtinë në bashkëpunim me UBT. (Magjistralja Prishtinë - Lipjan, kampusi i UBT-së, ora 9:00)

- Me rastin e shënimit të 20 nëntorit - Ditës Ndërkombëtare të Konventës për të Drejtat e Fëmijëve, Komuna e Gjilanit organizon vizitë nga Asambleja e Fëmijëve në tri shkollat fillore: Selami Hallaqi, Thimi Mitko, Rexhep Elmazi për nder të Ditës Ndërkombëtare të Konventës për të Drejtat e Fëmijëve. (Objektete e shkollave, ora 10:00)

- Koalicioni i OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve hap dyert për fëmijët, prindërit dhe të gjithë qytetarët që dëshirojnë të vizitojnë ambientet e KOMF për të biseduar bashkë për të drejtat e fëmijëve. (Zyret e KOMF, ora 10:00)

- Fillon punimet Kongresi i parë ndërkombëtarë për trajtimin e hershëm të infarktit të miokardit. (Hotel International Prishtina, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e rregullt e Komitetit për Politikë dhe Financa i Komunës së Mitrovicës. (Salla e mediave të Komunës së Mitrovicës, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e gjashtë e rregullt e Këshillit Komunal për Siguri në Bashkësi në komunën e Rahovecit. (Salla e Kuvendit Komunal në Rahovec, ora 10:00)

- Zyra e UNICEF-it në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë si dhe Shtëpinë e Evropës në Kosovë organizojn aktivitetin kryesor për shënimin e 30 vjetorit të Konventës për të Drejtat e Fëmijës. (Holli i Bibliotekës Kombëtare të Kosovës, ora 11:00) 

- OQJ Integra organizon publikimin e raportit “Instituti i Vetizoluar - Vlerësim i Shoqërisë Civile për Institutin Albanologjik të Prishtinës”. (Hotel Sirius, ora 11:00)

- Fëmijët e çerdhës "Dardania" në Gjilan dhurojnë 120 pako dhurata për fëmijët me nevoja të veçanta. (Gjilan, ora 11:00) 

- Mbahen aktivitete argëtuese për fëmijët e zgjedhur nga Handikos, Asambleja e Fëmijëve, fëmijët nga komunitetet si dhe nga shkollat SHFMU, Gjilan mbështetur nga 'Albanica' dhe 'Kimi'. (Gjilan, ora 12:00)

- Komuna e Gjilanit organizon program nga Qendra e Vallëzimit Modern “Dancing House” Vallëzim Modern, Balet dhe Popullore. (Teatri i Qytetit, Gjilan ora 15:00)

- Qendra Multimedia shfaq "Pesë stinet e armikut te popullit" me regji të Blerta Nezirajt. (Teatri "Bekim Fehmiu" në Prizren, ora 20:00)