20 Shtator 2017

Drejtoria e Urbanizmit për 6 muaj pranon 348 kërkesa

Gjilan, 14 korrik - Komiteti për Planifikim Urban dhe Mbrojtje të Mjedisit në Gjilan ka miratuar të premten raportin e punës së drejtorisë së linjës për 6-mujorin e parë të këtij viti, ku nënvizohen të gjitha aktivitetet e kryera gjatë kësaj periudhe.

Fadil Sherifi, shef i Sektorit të Planifikimit në këtë drejtori ka thënë se gatishmëria e qytetarëve për të legalizuar ndërtimet e reja, duke u pajisur me leje ndërtimore, ka qenë më e madhe se asnjëherë më parë.

Janë shqyrtuar, analizuar, reviduar dhe proceduar parcelime të trojeve, të infrastrukturës si dhe propozim zgjidhjet e hapësirave të ndryshme publike për 22 raste, ndërkaq që 52 të tjera janë në procedurë.

Bëhet e ditur se gjatë kësaj periudhe janë pranuar gjithsej 348 kërkesa të ndryshme për parcelim të truallit, kushte ndërtimi, leje ndërtimi, leje përdorimi, leje rrënimi, ankesa dhe 292 prej tyre janë shqyrtuar, kurse 56 të tjera janë në procedurë.

“Janë realizuar të hyra të përgjithshme prej 451 mijë euro dhe vetëm nga lejet e ndërtimit janë 417.235 euro, kurse nga legalizimet – 5668 euro. Gjatë kësaj periudhe ka pasur edhe aksione për rrënimin e objekteve, me ç`rast janë rrënuar 4 objekte, dy nga këto objekte të banimit kolektiv, një depo dhe një motel”, thuhet në një komunikatë të Komunës së Gjilanit.

Gjithashtu bëhet e ditur se ka vazhduar procesi i legalizimit për të gjitha ato objekte të cilat kanë qenë në procedurë dhe do të vazhdohet më tutje pas miratimi të ligjit Kuvend, meqë ka ndryshime, ka thënë Sherifi.
Sipas Sherifit, interesimi i  qytetarëve është çdo ditë e më i madh. “Gjate kësaj periudhe janë shqyrtuar dhe miratuar 22 kërkesa të cilat kanë qenë në proces, për 6794.64 m2, që shprehur në mjete financiare janë 5668 euro”, ka thënë Sherifi.

Në raport përmenden edhe objektivat me prioritet të Drejtorisë së Urbanizmit për periudhën e  ardhshme.

Florina Zymberi (PDK) ka thënë se raporti është për t`u përshëndetur nëse merret parasysh fakti se drejtoria punon me staf të reduktuar. Sipas saj, numri i lëndëve të zgjidhura është i vogël, në krahasim me numrin e lëndëve që procedurë. 

Edhe Arton Hoxha, kryesues i Komitetit, ka thënë se në raport do të duhej të nënvizohej mungesa e stafit, meqë dihet se një numër i zyrtarëve janë pezulluar përkohësisht nga puna, si pasojë e aktakuzës që ka ngritur prokuroria, nën dyshimin për keqpërdorim të detyrës, prandaj edhe ka ngecje në realizimin e lëndëve.   

Fadil Sherifi (DUMM) ka thënë se është e vërtetë që mungesa e stafit reflekton në efikasitetin e punës, por ka sqaruar se kërkesat që ende nuk kanë marrë përgjigje, janë kryesisht të natyrës së lehtë.   

Njëherësh, KPUMM ka përkrahur rekomandimet e Drejtorisë sa iu përket disa kërkesave të qytetarëve dhe iniciativave qytetare që kishin të bënin kryesisht me ndërrim të destinimit të parcelave në lagjet “Çezma e Pedigocit”, “Livadhet e Arapit” dhe “Dheu i Bardhë 2”, shumica prej të cilave janë refuzuar.

Florina Zymberi (PDK) ka abstenuar në shqyrtimin e kësaj pike, me arsyetim se materiali është dërguar me vonesë dhe nuk ka mundur t`i analizojë kërkesat, ndërkohë që Bajram Hasani (Nisma) e ka braktisur takimin pas kërkesës së tretë, duke kërkuar nga opozita (PDK e VV) që t`i bashkohen atij, me qëllim që të pamundësojnë mbajtjen e Komitetit, për mungesë të numrit të nevojshëm minimal të anëtarëve, por nuk është përkrahur.

Në të vërtetë, Hasani ka insistuar që kërkesa e Fatmir Dakut për ndërrim të destinimit të  parcelës në zonën e quajtur “Livadhet e Arapit”, të cilën DUMM e ka refuzuar, të kthehet në rishqyrtim, por nuk është miratuar nga Komiteti.   

Kalendari

Ngjarjet e datës 21 Shtator 2017 - Programi "Kërko Drejtësi” i financuar nga Departamenti i SHBA-së në bashkëpunim me Odën e Avokatëve të Kosovës mbajn takimin e fundit të programit D4J. (Hotel Emerald, ora 9:15)

- Drejtori i Misionit të USAID-it Xhejms Houp do të merr pjesë në hapjen e punëtorive të programit të USAID-it për Përkrahje Adoleshentëve pas mësimit të rregullt. (Auditoriumi i Fakultetit të Edukimit, Universiteti i Prishtinës, ora 9:30)

- Kolegji i Shkencave të Aplikuara Teknike “Tempulli” dhe Asociacioni Kosovar i Motorizimit “AMRKS” organizon tryezë diskutimi për shënimin e Ditës Evropiane pa viktima në rrugë. (Ndërtesa e Kolegjit “Tempulli” në Prishtinë,  ora 10:00) 

- Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Kujtim Gashi do të vizitojë Komunën e Vushtrisë dhe do të takohet me kryetarin e Komunës Bajram Mulaku. (Ambientet e komunës, ora 13:00)

- Në kuadër të konferencës ndërkombëtare “Kultura dhe Paqja në Ballkan - Roli i Parlamentarëve” zhvillohet aktiviteti “Udha e Paqes”. (Sheshi “Zahir Pajaziti”, ora 14:00)

- Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Kujtim Gashi do të vizitojë Kalanë e Harilaqit, në Fushë Kosovë. (Kalaja e Harilaqit, ora 15:00)

- Lidhja Demokratike e Kosovës ju njofton do ta hapë fushatën zgjedhore për Zgjedhjet Lokale 2017, ku do të prezantojë kandidatët për kryetar komunash. (Salla “1 Tetori” në Prishtinë, ora 17:00)

- Fondacioni Aksioni për Nëna dhe Fëmijë dhe Crimson Capital organizon ngjarjen tradicionale e përvitshme në skenën e filantropisë në Kosovë “Të vallëzojmë për nënat dhe fëmijët – Let’s Dance”. (Duplex, ora 20:00)